Home » Audiorecorder » Tascam DR-70D

De DR-70D 4-kanaals audio recorder voor DSLR en videocamera’s is voorzien van 2 ingebouwde omnidirectionele microfoons en is geschikt voor het opnemen tot 4 sporen audio tegelijk. Het kan boven en onder de DSLR of videocamera gemonteerd worden. Met een speciale camera-uitgang kan je het audiosignaal naar de audio-ingang van de camera leiden. Dit zorgt voor een referentiespoor voor een betere synchronisatie in de post, terwijl de speciale koptelefoon-output je helpt om uw audio te monitoren.

Belangrijk Vergeet niet de interne microfoon op de Canon 80D aan te zetten. Dit geluid gebruik je, als referentiegeluid, om de losse geluidsopnamen mee gelijk te leggen. Gebruik de functie ‘synchronize’ in Premiere Pro om de twee geluidsbronnen automatisch te synchroniseren.

Om er zeker van te zijn dat de Tascam DR-70D volledig correct is ingesteld, raden we je aan om de instellingen terug te zetten naar de Defaults. Doorloop vervolgens het onderstaande stappenplan om zo een perfecte opnamen te maken. 

Stap 1: Zet de default (factory) settings terug
Druk op Menu en ga met de grote DATA knop naar >> OTHERS >> SYSTEM en kies voor INITIALIZE druk op de DATA knop, hiermee wordt alles weer op de default gezet.

Stap 2: Instellen soort gebruikte batterijen
Druk op Menu en ga met de grote DATA knop naar OTHERS >> BATTERY
Gebruik je oplaadbare batterijen kies dan voor Ni-Mh. Doe je dit niet dan geeft de batterij indicator valse informatie.

Stap 3: Datum en tijd instellen
Druk op Menu en ga met de grote DATA knop naar >> OTHERS >> DATE/TIME 

Stap 4: Opname formaat instellen
Dit is essentieel wil je de audio opname voor broadcastdoeleinden gebruiken!
Druk op Menu en ga met de grote DATA knop naar >> RECORD De instellingen moeten staan op: 

  • FILE TYPE: STEREO
  • FORMAT: WAV 24bit
  • SAMPLE: 48k
  • DUAL REC: OFF 

Op INPUT 1 en 2 sluit je de externe microfoons aan. INPUT 3 en 4 gebruiken we voor de interne STEREO microfoon om SETNOISE op te nemen.

Druk op MENU en kies met de DATA knop voor BASIC.

CH1 instellen op:
RECORD: ON
PAN: LEFT 12
GAIN: MID
INPUT 1/2: XLR/TRS

CH2 instellen op:
RECORD: ON
PAN: RIGHT12
GAIN: MID 
INPUT 1/2: XLR/TRS 

CH3 instellen op:
RECORD: ON
PAN: LEFT 12
GAIN: MID
INPUT 3/4: MIC

CH4 instellen op:
RECORD: ON
PAN: RIGHT12
GAIN: MID
INPUT 3/4: MIC

Let op!: Als je gebruik maakt van een richt microfoon (type: Condensator) dan heeft de microfoon ook stroom (48V) nodig, dit kan je instellen via het MENU.
Ga hiervoor naar MENU >> INPUT en kies voor INPUT GAIN: MIC+PHANTOM
doe dit op de INPUT waarop je de betreffende microfoon hebt aangesloten.

Sluit de koptelefoon aan en draai het volumeknopje van de koptelefoon richting 10. Luister goed of alle microfoons goed klinken, zonder brom of gekraak. Stel als laatste het opname niveau in.

Het opname niveau stel je in met de vier kleine draaiknopjes rechts van het display. Alle INPUTS regel je apart van elkaar in. Controleer CH1 t/m CH4.

Zorg dat je opnameniveau van CH1 en CH2 altijd ergens rond het kleine zwarte driehoekje op de metertjes uitslaat maar doe dat terwijl je de microfoon op een normale manier gebruikt. Laat desnoods de geïnterviewde even een paar antwoorden geven. En stel dan het opnameniveau in.

CH3 en CH4 mogen rustig wat minder hard uitslaan. Dit geluid kan je eventueel gebruiken als SETNOISE in je montage.