ANP

Home » Web » ANP

Hier vind je als student journalistiek meer informatie over het gebruik van ANP-nieuws, ANP-fotografie en de ANP-app.

Je kunt het nieuws en de fotografie van ANP gebruiken als student Journalistiek bij de HU op de svjmedia.nl website.

Lees eerst goed de regels door voor het gebruik van nieuws en fotografie.

 

ANP: Begin met de feiten

Het Algemeen Nederlands Persbureau zorgt al sinds 1934 voor betrouwbare, gecontroleerde en feitelijke nieuwsberichten voor vrijwel alle Nederlandse media. Aannames en onjuistheden worden in de huidige maatschappij steeds vaker gebruikt als ‘bron’ voor nieuws. Daarom is het, juist nu, van belang dat je kunt vertrouwen op een onafhankelijke bron die op transparante wijze betrouwbaar nieuws levert.

In de ANP-app vind je non-stop nieuwsberichten in verschillende rubrieken en de ANP-nieuwsagenda. Het ANP levert nieuwsberichten en -fotografie aan vrijwel alle Nederlandse media. ANP-nieuws wordt door media gebruikt als grondstof voor hun eigen berichtgeving.

ANP-nieuws app en ANP-foto website

Studenten journalistiek kunnen tijdens hun opleiding, indien het tot het vakkenpakket behoort, de ANP-nieuws app en de ANP-foto website gebruiken.

Downloads ANP                                                                                                                Mobiele nieuws-app: ANP-app in de appstore van Apple of in de Google Play-appstore.          Desktop nieuws-app: app.anp.nl.                                                                                            Desktop foto-app: anpfoto.nl.                                                                                                Inlog-instructies worden gegeven tijdens de les.

Bekijk de explainer-video voor de belangrijkste functionaliteiten van de mobiele ANP-app.

 

Regels over het gebruik van ANP-nieuwsberichten

Als je de nieuwsberichten van het ANP doorplaatst of verwerkt in je eigen artikelen, geldt er een aantal regels. Lees deze goed door: er gelden altijd auteursrechten bij het gebruik van onze content.

Het studentenaccount van de ANP-app (mobiel en desktop) geeft je toegang tot al het realtime nieuws, het nieuwsarchief en de nieuwsagenda van het ANP. Ook krijg je de dagelijkse start-nieuwsbrief van het ANP. Je mag al dat nieuws en nieuwsagenda-onderwerpen volop inzien, je kunt je eigen nieuwsrubrieken inrichten en je kunt notificaties ontvangen op nieuwsonderwerpen van jouw keuze. En je mag artikelen vanuit de app delen met je medestudenten en docenten, maar in geen enkele vorm met derden buiten je opleiding.

Wat je ook zeker niet mag delen zijn jouw inloggegevens. De licentie voor het gebruik van de app is strikt persoonlijk. Op deze manier bewaken wij de auteursrechten van de journalisten die de nieuwsberichten en agenda-items maken en alle andere rechten die wij ‘clearen’. Bij de nieuwsagenda-items zie je ook gegevens van contactpersonen. Het ANP heeft met de deelnemende opleidingen afgesproken dat studenten zeer terughoudend met die gegevens omgaan, overleg hierover ook altijd goed met je docent(en). 

Voor educatieve doelen mag je de artikelen van het ANP ook geheel of gedeeltelijk publiceren, maar let op: dat mag alleen in de context van jouw opleiding. Plaats de berichten (deels of geheel) alleen op de platforms van je opleiding (platforms zijn bekend bij de docent). En plaats de teksten dus niet op eigen social media-kanalen, eigen of andere websites, printpublicaties die niet met jouw opleiding te maken hebben en andere online of offline kanalen. Het is niet toegestaan om ANP-artikelen elders op te slaan.

Als je bestaande teksten gebruikt voor je eigen toepassingen, geldt er auteursrecht. Ook bij de nieuwsberichten van het ANP is dat zo. Het copyright op artikelen berust bij het ANP, jij krijgt een licentie voor een gebruik dat we met elkaar afspreken en afbakenen.

Je kunt ook gebruik maken van de nieuwsfotografie van ANP Foto. Ook hier geldt een aantal regels. Het is namelijk niet zo dat je zomaar een foto overal mag publiceren en ook niet elke foto mag worden gebruikt voor elke toepassing. Lees ook hoe je de foto’s kunt (laten) downloaden of bekijk de video’s zo zoek je een foto in de beeldbank en zo download je een foto via anpfoto.nl.

Portretrecht is het recht van een geportretteerde om publicatie (in sommige gevallen) tegen te gaan. Of iemand zich kan beroepen op zijn of haar portretrecht is van verschillende factoren afhankelijk. In het artikel hieronder leggen we betekenis van portretrecht stap voor stap uit.

Lees artikel over portretrecht

Auteursrecht beschermt de originele werken van een maker. Wanneer anderen het werk willen gebruiken moet hiervoor toestemming worden gevraagd aan de maker. Auteursrecht wordt ook wel copyright genoemd. Zodra je via het ANP foto’s gebruikt, ga je een licentieovereenkomst aan voor het gebruik, dus dan is het goed geregeld met de maker.

De foto’s van het ANP vind je via anpfoto.nl. Als student kun je de foto’s niet zelf downloaden. Jouw opleiding beheert het account op anpfoto.nl. Kies op de website een foto die je wil gebruiken bij jouw tekst en stuur de link of het beeldnummer door naar jouw docent. Die zal zorgen dat de foto bij jou terecht komt voor éénmalig gebruik. Verwijder het bestand daarna. Wil je dezelfde foto nog een keer gebruiken? Geef het dan nogmaals door. Elk gebruik = opnieuw downloaden.

Ga naar anpfoto.nl

Bij het gebruik van foto’s plaats je altijd een creditvermelding. In het geval van het ANP is dat altijd: ANP / Naam Fotograaf.

De foto’s van het ANP mogen uitsluitend geplaatst worden bij gepubliceerde berichten op afgesproken websites: Svjmedia.nl en de door de docent goedgekeurde Instagrampagina (die de onderwijsdoeleinden dienen). Gebruik de foto’s dus alleen in context van jouw opleiding en alleen op het platform van je opleiding waar je je teksten publiceert. Plaats de foto’s dus niet op eigen (social media-) kanalen, eigen of andere websites, printpublicaties die niet met jouw opleiding te maken hebben en andere plaatsen. Verder is het niet toegestaan om foto’s op te slaan

Helpdesk

Heb je hulp nodig bij het aanmaken van je account of heb je een andere vraag? Neem contact op via studenten@anp.nl.